Δεοντολογία στην Αστρολογία: Εισήγηση του κυρίου Αδαμίδη

Απόστολος Αδαμίδης1) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Θα χαιρετίσω την Εκδήλωση αυτή που σκοπό έχει να ξεκινήσει ένα μακρύ διάλογο με όλους αυτούς που ασχολούνται με την Αστρολογία στην Πατρίδα μας Παλαιούς και Νέους Αστρολόγους αλλά και άλλους που ανήκουν σε άλλους φορείς -ομάδες όπως και καθένα από εσάς που θέλει να βοηθήσει στην μεγάλη αυτή προσπάθεια μας.

Ως Πρόεδρος της εταιρείας ΦΙΛΟΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και μαζί με τα Αξιότιμα Μέλη και τους φίλους που μας στηρίζουν θα επιχειρήσουμε να έρθουμε σε επαφή με όλους εκείνους που βλέπουν με καλό μάτι την προσπάθεια μας να αποκτήσει η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ στην Πατρίδα μας κανόνες και ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ όπως της αρμόζει και της αξίζει.

Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου ήθελα να σας υπενθυμίσω μια παλαιά ρήση ενός πολύ μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου, γιατί πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ αυτούς τους Φάρους της Σοφίας που Γέννησε αυτός εδώ ο Τόπος και που κληρονόμοι είμεθα όλοι μας αλλά και ολόκληρη η Ανθρωπότητα.

“ ΑΓΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΕΤΡΟΝ ΕΣΤΙΝ
ΟΥΧ Ο ΛΕΓΩΝ, ΑΛΛ’ Ο ΑΚΟΥΩΝ ”

2) ΑΡΧΑΙΟΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ.

Αυτοί ήταν άνθρωποι με μεγάλη γνώση και πολύ μεγάλη εμπειρία στα τεκταινόμενα του ουρανού. Από αυτούς ξεπήδησε η Αστρονομία και τόσες άλλες επιστήμες που γνωρίζουμε στις μέρες μας.

Εξασκούσαν το επάγγελμα του Αστρολόγου κατά κύριο λόγο στις αυλές των Βασιλέων των Αρχόντων και των Εύπορων Πολιτών λόγο του ότι μπορούσαν να τους παρέχουν όλο εκείνο τον μηχανισμό για την παρατήρηση του ουρανού αλλά και την οικονομική υποστήριξη για να επιτελέσουν ένα τόσο μεγάλο έργο.

Η Δύναμη της Αστρολογίας προέρχεται από την Συσσωρευμένη Γνώση Αιώνων Έρευνας και Παρατήρησης, που αναπτύχθηκε μέσα από μια βαθιά Εμπειρική και Διαισθητική Κατανόηση των Βασικών Νόμων της Φύσης και του Κόσμου γενικότερα, πάντα όμως σε σχέση και Αλληλοεπίδραση με τον Άνθρωπο.

Η πληθώρα των Πληροφοριών και η καταγραφή των παρατηρήσεων που έκαναν τους ανάγκασε να εφαρμόσουν μια μεθοδολογία και να αξιολογήσουν τα εκάστοτε συμπεράσματα φτιάχνοντας Κανόνες – Αξιώματα – Νόμους που

προσδιορίζανε την φύση και τις ιδιότητες που διέπουν τα Ουράνια σώματα (Πλανήτες) αλλά και τον ευρύτερο Ουράνιο Θόλο (Σύμπαν) και όχι μόνον.

Τα Βασικά βήματα που ακολούθησαν οι Αρχαίοι Αστρολόγοι είναι τα εξής:

Α) ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Β) ΥΠΟΘΕΣΗ
Γ) ΠΕΙΡΑΜΑ
Δ) ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ

Θα Απαριθμήσω πιο κάτω μερικούς από τους Μεγαλύτερους Αστρολόγους που πέρασαν από τον Δυτικό κόσμο.

Ερμής Τρισμέγιστος – Χερετέκης – Θράσυλλος – Ασουρμπανιμπάλλ – Ομηρος – Βηρωσσός – Αβραχαμ Αβεναζρά – Τζαφάρ Αμπού Μασάρ – Αλ Μπιρουνί – Ηπσαμέττ – Χαμπαιλίλ αλ Τάρφ – Θαλής – Πυθαγόρας – Πλωτίνος – Πλάτωνας – Ιπποκράτης – Αριστοτέλης – Ηράκλειτος – Πτολεμαίος – Δωρόθεος – Μανίλιος – Πορφύριος – Κορνήλιος Αγρίπας – Ρεγκιομοντάνους – Κοπέρνικος – Τίχο Μπράχε – Κέπλερ – Λίλλυ – Βίττε – Έμπερτιν – Λ. Λασσόν – Τζ. Φλορένς – Χάνς Κέλλερ – Αντρέας Σβάρτς – Βονάττι – Γκάρνετ – Τσάρλς Κάρτερ – Γ Μέισσον – Βόλτζιν – Τζ. Μέρρυ – Φόν Κλόκερ και τόσοι άλλοι που κοσμούν το Αστρολογικό Πάνθεον.

3) ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Η Αστρολογία είναι μια Πανάρχαια Επιστήμη ή καλύτερα να το θέσω πιο συγκεκριμένα είναι μια Πανεπιστήμη που σημείο Αναφοράς έχει τον Άνθρωπο.

Στον Αρχαίο κόσμο ήταν συγκεκριμένος ο Ρόλος της και όλοι γνώριζαν την αποστολή της. Στην Σύγχρονη Εποχή που διανύουμε όμως και συγκεκριμένα μετά από αυτό που οι Δυτικοί ονομάζουν Μεσαίωνα που μόνον τέτοιος δεν Υπήρξε της καταλογίστηκαν πολλές Ιδιότητες και Χαρακτηριστικά άλλοτε ορθός άλλοτε πάλι λάθος ή Εσκεμμένα για να την Ευτελίσουν και να την Χειραγωγήσουν.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αργά αργά σβήνουν και ανακτά μέρα με την ημέρα τον Πραγματικό της ρόλο μέσα στις Κοινωνίες των Ανθρώπων γιατί κουβαλά Σοφία και Αστείρευτη Γνώση που καμιά άλλη επιστήμη δεν διαθέτει.

Εγώ από την σκοπιά μου και την εμπειρία μου θα επιχειρήσω να σας πω όχι τι είναι αλλά θα δανειστώ την άποψη ενός συναδέλφου και θα σας εκθέσω ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ σε επτά (7) θέσεις.

Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΛΟΙΠΟΝ.

Α) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
Β) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΙΑ.
Γ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΓΜΑ.
Δ) ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΕ’Ι’Α
Ε) ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟ.
ΣΤ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΑ.
Ζ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΑΝΙΣΜΟ.

4) ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ

Αστρολογία είναι η Επιστήμη που ερεύνα και κατανοεί τους Φυσικούς Νόμους που διέπουν τον Κόσμο, δηλαδή το Σύμπαν στο οποίο ευρισκόμεθα και μας περιβάλλει, πάντα σε άμεση σχέση και Αλληλοεπίδραση με το Βιολογικό Ον που ονομάζουμε Άνθρωπος.

5) ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Κάθε Κώδικας Δεοντολογίας Διακηρύσσει την Προσήλωση των Εμπλεκομένων Μερών, – στην περίπτωση μας Αστρολόγων-, σε Υψηλά πρότυπα ΗΘΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.
Περιγράφει δηλαδή τις Ηθικές και Νομικές Ευθύνες που πρέπει
να εκπληρώνουν οι Αστρολόγοι.

6) ΗΘΙΚΗ

Είναι η Ανθρωπιστική Επιστήμη στην οποία Οφείλουμε να Εντρυφήσουμε ΟΧΙ για να Αποκτήσουμε Γνώση προς χάριν της Γνώσης, αλλά για να Αποκτήσουμε Γνώση που θα Καθοδηγεί και θα Φωτίζει τις Πράξεις στην πορεία της Ζωής μας.

7) ΑΡΧΕΣ ΗΘΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΩΝ.

Αφού είναι γενικά Αποδεκτό ότι η ΗΘΙΚΗ Συνδέεται με τις Αρχές και τις Αξίες του Ανθρώπου που τηρεί στην Καθημερινότητα του, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να λείπει από την Καθημερινότητα των Αστρολόγων και την Εξάσκηση του Επαγγέλματος τους.
Αυτή η Ηθική για Πρακτικούς λογούς πήρε την μορφή Κώδικα με σκοπό την δήλωση των Ηθικών Ευθυνών των Αστρολόγων οι οποίες Ευθύνες πηγάζουν από την Επαγγελματική τους Κατάρτιση και εν γένει Δραστηριότητα στο αντικείμενο της Αστρολογίας.

Ένας τέτοιος Κώδικας πρέπει να Εκφράζει την Συλλογική Δέσμευση των Αστρολόγων απέναντι στην Ηθική και τις Αξίες του Ανθρώπου.

8) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην παρούσα φάση και εν όψη της Σημερινής Εκδήλωσης όπου συζητάτε το θέμα ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ στον χώρο της ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ θα ήθελα εκ μέρους μου να καταθέσω κάποιες προτάσεις που σκοπό έχουν να βοηθήσουν την Αστρολογική Κοινότητα.

Πιστεύω ότι η Συναδελφική Αλληλεγγύη και ο Αλληλοσεβασμός των Αστρολόγων συμβάλλουν θετικά στις Συλλογικές Επαγγελματικές Επιδιώξεις και στην Κοινωνική εικόνα του Επαγγέλματος της Αστρολογίας.

Για τον λόγο αυτό ο κάθε ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ Οφείλει να.

Α) Να Σέβεται την Προσωπικότητα των Συναδέλφων του ΑΣΤΡΟΛΟΓΩΝ και όχι μόνον.

Β) Να μην Εκτοξεύει Εναντίον τους Ασύστατες και Ασύστολες Ύβρεις και Κατηγορίες και να Αποφεύγει τις Προσωπικές Συγκρούσεις Δημόσια καθώς και στους χώρους Εργασίας.

Γ) Να Θεωρεί Σοβαρότατη Αντιεπαγγελματική Πράξη κάθε είδους Λογοκλοπή ή Ιδεοκλοπή.

Δ) Να μην Οικειοποιείται την Εργασία των Συναδέλφων του και να Αναφέρει πάντα το όνομα του Συγγραφέα- Ερευνητή του οποίου χρησιμοποιεί Κείμενα – Εργασίες ή Αποσπάσματα Κειμένων ή Εργασιών.

Ε) Πάντα να Μνημονεύει την Πηγή των Πληροφοριών από την οποία αντλεί ή χρησιμοποιεί Υλικό για τυχόν Εργασίες – Μελέτες ή Δημοσιεύσεις του.

9) ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ.

Παρακάτω δίδω μερικές Θεμελιώδεις Αρχές που πιστεύω κατά την άποψη μου ότι πρέπει να πληρεί και να τηρεί ο Αστρολόγος στην εξάσκηση του Επαγγέλματος του.

Σύμφωνα πάντα κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να τηρούνται οι κάτωθι 12 Θεμελιώδεις Αρχές .

ΔΩΔΕΚΑ (12) ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΙ

1) Ανεξαρτησία και Αμεροληψία στην Εκτέλεση κάθε Αστρολογικού Θέματος – Υπόθεσης.

2) Ακεραιότητα – Εντιμότητα απέναντι στο Υποκείμενον Πελάτης.

3) Αντικειμενικότητα στην Εξέταση και την Κατάστρωση Αστρολογικών Χαρτών και άλλων Γραφημάτων.

4) Επαγγελματική Συμπεριφορά και αίσθημα καθήκοντος Απέναντι στο Υποκείμενον Πελάτης.

5) Επάρκεια και Πληρότητα Επιστημονικής Γνώσης και Κατάρτισης της Επιστήμης της Αστρολογίας – Αστρονομίας.

6) Εχεμύθεια και Απόλυτος Σεβασμός στο Υποκείμενον Πελάτης.

7) Οικουμενική και Κοινωνική Υπευθυνότητα του Αστρολόγου.

8) Αισθήματα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης από την πλευρά του Αστρολόγου.

9) Σεβασμός της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας.

10) Συναίνεση και Συμμόρφωση πάντα με τους Κώδικες Ηθικής της Κοινωνίας καθώς και με τους Νόμους του Κράτους – Έθνους.

11) Προστασία και Σεβασμός των Αδυνάτων, Ανεξαρτήτως Φυλής – Χρώματος – Θρησκείας – Φύλου – Πολιτικών Πεποιθήσεων.

12) Συμμετοχή – Προσφορά στην Καταπολέμηση της Εκμετάλλευσης και Δουλείας Ανθρώπου από Άνθρωπον.

10) ΜΝΕΙΑ

Ιδιαίτερη Μνεία θα ήθελα να κάνω σε ένα Φλέγων Ζήτημα που έχει πάρει διαστάσεις Μάστιγας στην Εποχή μας.

Θα το Αναμοχλεύσω σε Μεταγενέστερη Συζήτηση με θέμα την ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ, καθότι δεν θέλω να κλέψω τον πολύτιμο χρόνο των Συνομιλητών Συναδέλφων μου.

Θα ήθελα όμως να πω λίγα λόγια για το πρόβλημα αυτό.
Ομιλώ βέβαια όπως Γνωρίζεται για αυτό που ονομάζουμε όλοι,
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ΥΠΠ).

Τι είναι αυτές?

Είναι Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών που αφορούν τη Μετάδοση Πληροφορίας Περιεχομένου σε Δίκτυα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Τα κοινώς λεγόμενα και όχι μόνον (090).

Εκεί φίλοι μου η Αστρολογία Βιάζεται και Καταστρατηγείται προς ΧΑΡΙΝ του κέρδους του εκάστοτε επιχειρηματία και προς ΤΕΡΨΙΝ του Πελάτη.

Εκεί η Αστρολογία Διασύρεται και Ευτελίζεται διότι δεν υπάρχουν κανόνες διότι αυτός που την ασκεί δεν είναι τις περισσότερες φορές καν ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ αλλά ένας απλός Υπάλληλος, ένας Βιοπαλαιστής που έτυχε να βρίσκεται στο πόστο αυτό.

Θα πρέπει λοιπόν να μπουν κανόνες και στον τομέα αυτό, της Σύγχρονης Εποχής Πληροφόρησης και οι Υπηρεσίες και Πληροφορίες να Ανακοινώνονται από Υπεύθυνους Αστρολόγους γι’ αυτό πιστεύω ότι:

H ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΥΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Κ.Υ.Β.Ε Περιστέρι – Αθήναι
05/10/2014
Αδαμίδης Απόστολος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.