Δεοντολογία στην Αστρολογία: Εισήγηση της κυρίας Μπατζέρη

Μαριάννα ΜπατζέρηΗ εκδήλωση αυτή, των Φίλων Αστρολογίας Ελλάδος αφορά την ανάγκη της ύπαρξης Κανόνων Δεοντολογίας στο χώρο της Αστρολογίας.

Αλλά αλήθεια, γιατί θα πρέπει να τεθούν οι δεοντολογικοί κανόνες ; Γιατί, ο σύλλογος μας αποφάσισε ν’ ανοίξει αυτό το τεράστιο και φλέγον θέμα ;

Μα πολύ απλά διότι στη χώρα μας, δεν υπάρχουν σαφή όρια που να προσδιορίζουν τόσο την εκπαίδευση, όσο και τον τρόπο της επαγγελματικής ενασχόλησης.

Δεν μπορούμε , να θεωρούμε την Αστρολογία επιστήμη, ή Τέχνη, αλλά παράλληλα να μην ορίζουμε εμείς οι ίδιοι τα όρια στα οποία πρέπει να κινείται αυτή η επιστήμη.

Φανταστείτε να μην υπήρχε το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει σε Παγκόσμια κλίμακα για την Ιατρική επιστήμη, για την Τέχνη της Οικοδομικής, για τον τρόπο εφαρμογής της Νομικής … και ου το καθ’ εξής !

Μάλλον θα προέκυπταν χιλιάδες προβλήματα για το ποιος μπορεί να κάνει τι, για το πόσο ορθά το κάνει, για το που είναι το σαφές όριο της εφαρμογής των όσων έχει διδαχθεί.

Αντιθέτως, οι κοινωνίες εξελισσόμενες και ειδικότερα από την εποχή της αναγέννησης και μετά, έθεσαν σαφή όρια και περιορισμούς στην εφαρμογή μιας επιστήμης, ή ακόμα και μιας Τέχνης. Διαχώρισαν την έρευνα, από την εφαρμογή, έκαναν δεκτά ως δεδομένα της εκμάθησης όσα πειραματικά είχαν αποδειχθεί ότι λειτουργούσαν, δημιούργησαν έδρες διδαχής και έθεσαν τα επαγγελματικά δικαιώματα ως το μέτρο της εφαρμογής.

Και η αστρολογία ;

Η Αστρολογία εξοβελίστηκε, παραγκωνίστηκε, σπιλώθηκε και έγινε περίγελος μιας επιστημονικής κοινότητας που ναι μεν αναγνώριζε την Αστρονομία ως επιστήμη, και άρα την ύπαρξη των πλανητών και των ουρανίων αλληλεπιδράσεων, αλλά από την άλλη αρνιόταν πεισματικά να δεχθεί τις πλανητικές επιδράσεις στην βιωματική δράση ενός ανθρώπου, ή ακόμα και τις ενδείξεις που αυτές δίνουν για τη συνολική πορεία των γεγονότων και της ανθρωπότητας.

Για την επιστημονική κοινότητα έπρεπε να υπάρχει η πειραματική απόδειξη του όποιου θεωρήματος, έπρεπε να υπάρχουν οι απτές αποδείξεις που θα όριζαν το δεδομένο της επιστήμης, ή της τέχνης και την μετέπειτα διδασκαλία.

Τίποτα δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό εάν δεν πληρούσε τους αυστηρούς νόμους που έθετε η Ακαδημαϊκή κοινότητα, η μεταφυσική, ο εσωτερισμός, οι απόκρυφες γνώσεις αιώνων, δεχόντουσαν τη χλεύη από εκείνους που είχαν βιώσει αιώνες πρίν ακριβώς το ίδιο, από τα μέλη της Εκκλησιαστικής κοινότητας, που με τη σειρά τους δεν μπορούσαν να δεχθούν την επιστήμη και τον πειραματισμό.

Έτσι, οι αστρολόγοι, αναγκάστηκαν να λειτουργούν κάτω από το πέπλο της δικής τους προσωπικής ενασχόλησης, δημιουργώντας κλειστές ομάδες ατόμων οι οποίοι είχαν τη διάθεση ν’ ασχοληθούν, να μάθουν, να πειραματιστούν και κατόπιν να εκφράσουν τα όσα έβλεπαν μέσα σ’ ένα αστρολογικό χάρτη.

Η δε ανάγκη του ανθρώπου να ψάχνει για το τι θα γίνει στο μέλλον, να βρει απαντήσεις για τα ερωτήματα που τον απασχολούσαν, οδηγούσε και οδηγεί, τα βήματα του στην πόρτα όσων είχαν τον τρόπο να του δώσουν μια απάντηση.

Σ’ ένα χώρο λοιπόν που δεν υπήρχαν σαφή όρια διαχωρισμού, σαφείς προσδιορισμοί, ή ακόμα και τρόποι εφαρμογής της όποιας τέχνης, ήταν φυσικό επόμενο να δημιουργηθεί ένα χάος, το οποίο, συνέδεε τους πάντες με τα πάντα και επέτρεπε στον καθένα να δηλώνει άκριτα αστρολόγος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο της εκμετάλλευσης του ανθρώπου ο οποίος αναζητούσε απαντήσεις, όσο και της κακής εφαρμογής της Τέχνης.

Σιγά σιγά με την πάροδο των χρόνων, στον υπόλοιπο κόσμο, δημιουργήθηκαν έδρες σε πανεπιστήμια, μπήκαν οι βάσεις της ορθής διδαχής της Τέχνης, ορίστηκαν οι κανόνες που αυτή πρέπει και μπορεί να εφαρμόζεται ως επάγγελμα.

Στην χώρα μας όμως, όπως πολλές φορές συμβαίνει, η προκατάληψη δεν άφησε και προς το παρόν δεν αφήνει να εξελιχθεί μια τέτοια προοπτική.

Γι αυτό λοιπόν εμείς, οι Φίλοι Αστρολογίας Ελλάδος, αποφασίσαμε να δώσουμε έναν αγώνα που θα βγάλει από την αφάνεια την Αστρολογία, που θα καταφέρει να αποτινάξει από πάνω της τη λάσπη και θα της δώσει την αίγλη που πραγματικά της ανήκει.

Γιατί έχουμε λοιπόν ανάγκη να θεσπίσουμε κανόνες δεοντολογίας ;

1) Για να μπορούμε να ορίσουμε ποιος είναι Αστρολόγος και ποιος όχι
2) Για να μπορούμε να ορίσουμε τις υποχρεώσεις ενός αστρολόγου
3) Για να μπορούμε να ορίσουμε το πλαίσιο της επαγγελματικής δράσης
4) Για να μπορούμε να δώσουμε στον πελάτη μια κοινή οδό, έτσι ώστε και εκείνος να γνωρίζει τι θα πρέπει να περιμένει από την επαφή του μ’ έναν αστρολόγο
5) Για να μπορούμε να συμφωνήσουμε τι είναι αποδεκτό και τι βρίσκετε στον τομέα του πειραματικού
6) Για να μπορούμε να διαχωρίσουμε τις ειδικότητες και τις συνάφειες
7) Για να μπορούμε να ορίσουμε τις συνεργαζόμενες ειδικότητες που δεν καθιστούν απαγορευτική την από κοινού σύμπραξη

Μόνο έτσι λοιπόν θα καταφέρουμε να βάλουμε τα θεμέλια της οικοδόμησης σε μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αστρολογική κοινότητα και την κοινωνία, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε τα βήματα που απαιτούνται έτσι ώστε να καταξιωθεί η Αστρολογία στη χώρα μας και κάποια στιγμή να λάβει την αναγνώριση που της ανήκει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.