Αστρολογία και Τέχνη – Γράφει η Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου

(Το παρόν άρθρο αποτελεί ομιλία της Κωνσταντίνας Βλαχοπούλου στο 1ο Συνέδριο Ελλήνων Αστρολόγων, δημοσιεύτηκε στο ouranokatevatoi.blogspot.gr και αναδημοσιεύτηκε στην προηγούμενη ιστοσελίδα της εταιρείας μας στις 22 Οκτωβρίου 2013. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε και τον σύνδεσμο του σχετικού βίντεο.)

Η τέχνη μας ελκύει μόνο αποκαλύπτοντας τον πιο μυστικό μας εαυτό είχε πει ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Και αν για τον θαυμαστή της τέχνης, αυτή η σχέση συνιστά μύηση, για τον ίδιο τον καλλιτέχνη αποτελεί ανάγκη να γνωρίζει τον εαυτό του: «Αυτό που με κρατάει στη ζωή, είναι η εικόνα που έχω για τον εαυτό μου. Δεν ξεγελάστηκα ποτέ από την εικόνα που είχαν οι άλλοι για μένα.» έχει πει παλιότερα ο John Lennon.

Στο ταξίδι της αυτογνωσίας μέσω της τέχνης, η αστρολογία αποτελεί εξαιρετικό οδηγό. Ίσως γιατί παράλληλα με το στοιχείο της έμπνευσης που απλόχερα προσφέρει στην τέχνη καθώς πηγάζει από τη μυθολογία, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα αυτογνωσιακά συστήματα. Σαν αυτογνωσιακό σύστημα, αποτυπώνει τις βασικές μας ιδιότητες έτσι όπως σχετίζονται με την ολιστική μας διάσταση και εκφράζονται κυρίως στα 4 βασικά επίπεδα: το σωματικό, το συναισθηματικό, το διανοητικό και το πνευματικό.

Σε αυτή την αναζήτηση της αυτογνωσίας, ο αστρολογικός χάρτης αποτελεί τον οδηγό μας. Πρόκειται για το σύστημα που απεικονίζει με συμβολικό τρόπο την πολυπλοκότητά μας. Επίσης, το αποτύπωμα των ιδιοτήτων μας από κάθε κομμάτι ξεχωριστά, που όταν ενωθούν θα μας δώσουν το σύνολο, το όλον.

Ας το φανταστούμε σαν τα κομμάτια του παζλ. Στόχος είναι τα κομμάτια να ενωθούν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τη συνολική μας εικόνα. Αυτό που ωστόσο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον στην περίπτωση της αναζήτησης της αυτογνωσίας μέσα από την αστρολογία, είναι το γεγονός ότι κάθε κομμάτι ξεχωριστά έχει την ιδιαίτερη σημασία του. Μπορούμε να τα αντιληφθούμε, να τα κατανοήσουμε και να τα συνειδητοποιήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, να καταλάβουμε, ποια είναι τα υλικά απο τα οποία αποτελούμαστε.

Με οδηγό λοιπόν το προσωπικό μας αποτύπωμα,στοχεύουμε στη διαχείριση των δυνατοτήτων μας. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύτιμο εργαλείο αυτογνωσίας, το οποίο μπορούμε να βαφτίσουμε «αστρογνωσία». Αστρογνωσία, διότι πηγάζει από τον κόσμο της αστρολογικής γνώσης.

Η γνώση αυτή, μας φέρνει σε απευθείας επαφή με την πηγή του εαυτού μας γιατί πηγάζει από τον κόσμο της μυθολογίας και των συμβόλων. Κατά συνέπεια, μας φέρνει σε επαφή με την παγκόσμια πηγή γνώσης, Με τον τρόπο αυτό, γίνεται ολιστική, πολύτιμη και διαχρονική.

Όντας πολυδιάστατη η Αστρολογία, μας επιτρέπει να έρθουμε σε επαφή με τις διαφορετικές μας ποιότητες. Μέσα από αυτές τις ποιότητες, εφόσον μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε,θα καταφέρουμε να τις διαχειριστούμε έτσι ώστε να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί.

Η Τέχνη, ως γνήσιος εκπρόσωπος της δημιουργικής έκφρασης, συνθέτει και απελευθερώνει με τρόπο μοναδικό τις ανέκφραστές ιδιότητες μας. Σε μια εποχή που όλα πιέζουν, η δύναμη της ολιστικής θεώρησης, γίνεται σύμβουλος και οδηγός προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της προσωπικότητας. Η προσπάθεια αυτή, αφορά στο να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι σε όλον. Να νιώσουμε το ψυχοπνευματικό μας πεδίο και παράλληλα να γειώσουμε τη δύναμη αυτή. Αυτή η θέση και οπτική, θα μας φέρει σε επαφή με τον εαυτό μας και θα γίνουμε χρήσιμοι και αποδοτικοί. Αποδοτικοί για εμάς αλλά και για τους άλλους γύρω μας. Στόχος, είναι να γίνουμε εκφραστικοί, χαρούμενοι και δημιουργικοί.

Η αστρολογία είναι τέχνη επειδή ακριβώς συνθέτει τις ιδιότητες της ανθρώπινης υπόστασης. Επειδή έχει τις ρίζες της στη μυθολογία, μπορεί να μας αποτυπώσει τις αρχετυπικές μας ιδιότητες, έτσι όπως πηγάζουν απο τον πυρήνα της ύπαρξής μας. Στην αναζήτηση των υποσυνείδητων και ασυνείδητων εσωτερικών μας δονήσεων, η εικόνα αποτελεί το κλειδί.

Οι δονήσεις αυτές, πηγάζουν κυριολεκτικά από τον ασυνείδητο και αρχετυπικό μας κόσμο και αποκαλύπτουν με ευφάνταστο και συγκλονιστικό τρόπο την έκφραση των βαθύτερων μας αναγκών. Προέρχονται από τα πλέον εσωτερικά στρώματα της ύπαρξής μας. Εμπεριέχουν σοφία, αλήθεια και γνώση.

Το υποσυνείδητο για να μας μιλήσει επιλέγει την εικόνα. Ακριβώς το ίδιο κάνουν και τα σύμβολα. Αποτελούν κλειδιά«πασπαρτού» που ξεκλειδώνουν ενεργειακούς κόμβους και απελευθερώνουν την αλήθεια του Είναι. Με τον ίδιο ακριβώς και απαράλλαχτο τρόπο, συνδυάζεται και η Τέχνη, έτσι ώστε να έχει σαν αποτέλεσμα την «απεικόνιση» του αστρολογικού μας χάρτη.

Φανταστείτε λοιπόν, το συνδυασμό της τέχνης της αστρολογίας με την καλλιτεχνική δημιουργία ! Στην περίπτωση αυτή, απελευθερώνουμε τις βαθύτερες μας ανάγκες, δίνοντας χώρο και έμφαση στην αλήθεια να εκφραστεί στο συνειδητό και γήινο πεδίο.

Η κίνηση, το ίδιο μας το σώμα, η έκφραση, ο λόγος, η ακοή, οι αισθήσεις, η φωνή μας και ο ρυθμός μας, μα και τα χρώματα επίσης όπως και η μουσική, μπορούν όλα μαζί να συνθέσουν στο έπακρο τη δυνατότητα της εμφάνισης της εικόνας αυτής.

Με λίγα λόγια, δεν μιλάμε μόνο σε ένα επίπεδο πνευματικό, ιδεατό ή φιλοσοφικό, αλλά γειώνουμε με την έκφρασή μας, την απεικόνιση των ιδιοτήτων του αρχετυπικού κόσμου.

Παρότι φαίνεται πολύπλοκο είναι πάρα πολύ απλό. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να αφεθούμε με εμπιστοσύνη στην εσωτερική μας αίσθηση, που πηγάζει από τη βαθύτερη μας αλήθεια.Να εμπιστευτούμε τη ροή του ενστίκτου και της ψυχικής μας πορείας.

Εκτός του ότι ο αστρολογικός μας χάρτης θα μπορούσε να εκπροσωπεί το προσωπικό μας αποτύπωμα ή αλλοιώς την προσωπογραφία μας, μοιάζει με έναν ιδιόμορφο, ιδιαίτερο και πολυδιάστατο πίνακα ζωγραφικής του ασυνειδήτου.

Εάν γίνουμε συνειδητοί, δηλαδή φωτίσουμε τη συνειδητότητά μας με επίγνωση και αλήθεια, τότε θα μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε την ατομικότητά μας και να την αντιληφθούμε στην ολότητά της.

Με άλλα λόγια και από ένα έλλο επίπεδο, το πνεύμα, ο θείος σπινθήρας που φέρουμε μέσα μας, η αρσενική και ενεργητική μας ποιότητα, ολοκληρώνεται και συνθέτει το βασικό σπινθήρα της ύπαρξης.

Η δε θηλυκή μας υπόσταση αντικατοπτρίζεται απο τον ψυχικό μας φορέα, ο οποίος εμπεριέχει την ποιότητα του συναισθηματικού και του ψυχικού μας κόσμου. Φυσικά, σχετίζεται με τη μήτρα της κυτταρικής μας μνήμης.

Από μια διαφορετική οπτική, το αρσενικό και το θηλυκό αρχέτυπο, που στόχο έχουν την ενότητα. Την ενότητα που μας καθιστά ολόκληρους και μας βοηθά να αναγνωρίσουμε την οντότητά μας. Όλος ο χάρτης, οι υπόλοιποι δηλαδή πλανήτες μαζί με τον ωροσκόπο και το μεσουράνημα, δουλεύουν προς όφελος της ψυχοπνευματικής μας εξέλιξης.

Ο δε ωροσκόπος, το«κέλυφος» που εμπεριέχει την ψυχοπνευματική μας υπόσταση, είναι το σώμα που εξυπηρετεί το ταξίδι αυτό. Άρα λοιπόν, το τρίπτυχο της προσωπικότητας, αποτυπώνεται μέσα από τα τρία αυτά μέρη.

Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό, μπορούμε να σκεφτούμε ένα αυγό. Το κέλυφος του αυγού είναι ο ωροσκόπος. (Άρα και το σώμα μας). Το ασπράδι – νερό, είναι η Σελήνη, η οποία εμπεριέχει τον κρόκο. Δηλαδή, το πνεύμα.

Το αβγό συνδέεται με τη φύση και τη διαδικασία της σύλληψης και της γέννησης. Εάν υποθέσουμε ότι καθεμία ζωδιακή περιοχή είναι μια δεξαμενή η οποία εμπεριέχει βιώματα και ότι οι πλανήτες είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε αυτά τα βιώματα, τότε θα καταλάβουμε ότι τα βιώματα που πρέπει να συλλέξουμε, θα εξαρτηθούν από το ζωδιακό υπόβαθρο στο οποίο βρίσκονται.

Για παράδειγμα, μάθαμε στη μυθολογία, ότι ο Ερμής είναι ο αγγελιοφόρος που μεταφέρει τα νέα. Έχει άλλες ιδιότητες, μα στο παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσουμε μόνο την ιδιότητά του αυτή. Έτσι, λοιπόν, ο Ερμής σε ένα χάρτη, δείχνει κυρίως τον τρόπο που επικοινωνούμε, ανταλάσσουμε πληροφορίες και επεξεργαζόμαστε τις σκέψεις μας.

Εάν ο Ερμής βρίσκεται σε ένα γήινο σταθερό και ήρεμο ζώδιο όπως ο Ταύρος, τότε με τρόπο γήινο και πρακτικό, θα ενδιαφερθεί ο εκπρόσωπος αυτής της θέσης, να εξηγήσει με απλά λόγια και ήρεμες διαδικασίες. Παράλληλα,θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις θέσεις του. Κύριο μέλημά του είναι να γίνει κατανοητός. Το σίγουρο είναι ότι θα τα καταφέρει Ένας Ερμής στον Καρκίνο, θα εκφραστεί εάν και εφόσον νιώσει ασφάλεια και οικειότητα. Ποτέ άλλοτε. Εφόσον αισθανθεί οικεία, μπορεί να επικοινωνήσει με έναν πραγματικά ζεστό τρόπο και να εκφράσει τη δυνατή και συναισθηματική του φύση μέσα από το λόγο.

Ας έρθουμε όμως λίγο στο σήμερα. Η εποχή την οποία διανύουμε είναι υψίστης σημασίας. Η δύσκολη όψη τετραγώνου που σχηματίζεται μεταξύ Πλούτωνα και Ουρανού εγκυμονεί αλλαγές,πιέσεις και διεκδικήσεις. Αλλαγές εν όψει του Ουρανού στον Κριό και πιεστικές και εγκλωβιστικές απόψεις από το πείσμα του Πλούτωνα στον Αιγόκερω.

Το σκληρό και αμετακίνητο σύστημα έρχεται σε σύγκρουση με τις νέες ανάγκες, οι οποίες πηγάζουν από τη διαμόρφωση του συλλογικού ασυνείδητου, που προέκυψαν από τον Ουρανό στους Ιχθύς.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει,ότι η επταετία 2003-2010, διαμόρφωσε τις νέες συνθήκες για τις αλλαγές που θα εκδηλωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο Ουρανός, ο μεγάλος απελευθερωτής στόχο έχει να αναμορφώσει και να ξηλώσει οτιδήποτε εγκλωβίζει, συνθλίβει και καταπιέζει.

Πρόκειται για ένα νέο κύκλο πραγμάτων, ένα νέο κύκλο εποχής, που όμοιό της είχαμε στον προηγούμενο κύκλο του Ουρανού.

Η νέα ανάγκη εγκαθιδρύει νέα κοινωνικά ρεύματα και νέους τρόπους, που στόχο έχουν την προσωπική έκφραση και εξέλιξη. Από την άλλη, ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω, με σκληροπυρνηνικούς τρόπους, θα προσπαθήσει να αποσιωπήσει τη νεωτεριστική δόνηση του νέου ρεύματος εποχής και λόγω της όψης τετραγώνου θα συγκρούεται η μία άποψη με την άλλη.Δηλαδή το παλιό σε σύγκρουση με το καινούριο.

Με άλλα λόγια, ο Ουρανός είναι το νέο ρεύμα, η νέα διάσταση, οι νέες ανάγκες, το άνοιγμα και το μέλλον.Το ρεύμα που δεν κάνει διάκριση και μεταφέρεται προς όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως.

Η τέχνη και ο πολιτισμός,εντάσσονται κατά κύριο λόγο μέσα στα πλαίσια της σύνθεσης των ιδιοτήτων μας.Πρότασή μου είναι, να συμπράξουμε και να μεταφέρουμε τον κόσμο της βιωματικής έκφρασης, μέσα από το λόγο, την κίνηση, τη ροή, τη φαντασία, την αποκωδικοποίηση και τον αποσυμβολισμό. Δηλαδή, στη γήινη πρακτική υπόσταση, διαμέσου της τέχνης!

Θα μπορούσαμε κάλλιστα και είναι πρόταση που ήδη κατατέθηκε από εμένα (για πρώτη φορά στο Α΄ Συνέδριο Ελλήνων Αστρολόγων τον Νοέμβριο του 2011 στο συνεδριακό κέντρο Δαίς στο Μαρούσι, με θέμα Αστρολογία και Τέχνη), να δημιουργηθούν μαθήματα αστρολογίας με βάση τον αστρολογικό μας χάρτη, που κύριο στόχο έχουν την εντός εισαγωγικών«απεικόνιση και απελευθέρωση» ιδιοτήτων του αρχετυπικού μας κόσμου.

Έτσι λοιπόν, η καθεμία έκφραση ενός πλανήτη, μπορεί να αποτυπωθεί μέσα από το θέατρο και το ρόλο που θα πάρει ο καθένας εκπρόσωπος του χάρτη του ξεχωριστά. Είναι σαν να λέμε, ότι παίζουμε το ρόλο του ίδιου μας του εαυτού, ότι συντονιζόμαστε με τη δόνηση του αρχετυπικού μας υλικού, δίχως την περιγραφή της θεωρητικής και κλασικής θέσης που έως τώρα γνωρίζαμε.

Δίχως όμως να σημαίνει ότι δεν το χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά. Αλλά εδώ πρόκειται για ένα επίπεδο βιωματικό. Το οποιο ο καθένας το ζει, το αισθάνεται και το εμπειράται, μέσα από τη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο,συντονίζεται με την προσωπική του αλήθεια και παράλληλα γίνεται βαθύτατος γνώστης της ατομικότητάς του. Μαθαίνοντας συγχρόνως αστρολογία, γνωρίζει ταυτόχρονα τον εαυτό του !

Ο Χείρωνας και ο Ποσειδώνας θα παίξουν ρόλο καθοριστικό. Το 2012 ήταν μια χρονιά, που μπήκε ο Ποσειδώνας σε μόνιμη θέση, σε ζώδιο της τέχνης και της σύνθεσης.. Αυτή η θέση, θα ενώσει την τέχνη τις εναλλακτικές θεραπείες, αλλά και την ολιστική οπτική του Ανθρώπου. Με τρόπο σύνθετο και μοναδικό, θα εμφανιστούν όλα τα κομμάτια του παζλ, σαν ένα ενιαίο σύνολο. Θα δούμε επιτέλους ολόκληρη την εικόνα μας. Με τις αποχρώσεις της, τη φωτεινότητα της και τη απαιτούμενη δημιουργική της ευαισθησία.

Όλα τα παραπάνω δεν θα συμβούν αυτόματα και χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Η εποχή που διανύουμε αναδεικνύει και θέτει επιτακτικά αιτήματα όπως αυτό της συνεργασίας και της ένωσης των ανθρώπων !

Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον, η ανάγκη για αφύπνιση και για προσφορά αποτελούν τον αντίποδα στις δυσκολίες. Αφύπνιση προσωπική και συλλογική, για το καλό το δικό μας αλλά και των άλλων, όλων μας.

Σίγουρα ο καθένας και η καθεμία από εμάς, έχει το δρόμο του και συντονίζεται με αυτό που του μοιάζει πιο συμβατό. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι εξέλιξη υπάρχει πάντα. Το εντυπωσιακό την περίοδο αυτή που διανύουμε, είναι το γεγονός ότι η γνώση αναβαθμίζεται και ενοποιείται.

Όλοι, βρισκόμαστε μέσα στο σύμπαν και είμαστε κομμάτι του. Κάθε ένας από εμάς έχει την άποψή του, η οποία είναι σεβαστή και αληθινή. Ο λόγος που είναι αληθινή, είναι επειδή εκπροσωπεί τη δική του αλήθεια. Ένα τέτοιο σύστημα είναι λοιπόν η Αστρολογία η οποία αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την προσωπικότητα του ανθρώπου. Εάν πάζλ που μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε τη δομή των πραγμάτων.

Μας βοηθάει να δούμε τον άνθρωπο με ολιστικό τρόπο και να συνθέσουμε τις ικανότητές μας με τρόπο θεραπευτικό και απελευθερωτικό. Θεραπευτικό γιατί θα είναι ρυθμιστικό και ολιστικό γιατί θα είναι συνθετικό. Μια έξοχη ευκαιρία να συνθέσουμε την τέχνη με τις πανανθρώπινες αξίες Η τέχνη έρχεται να μας δείξει το καλύτερό της πρόσωπο, αλλά και οι εναλλακτικές θεραπείες έρχονται να κουμπώσουν μαζί ώστε να δείξουν την σφαιρική εικόνα της ολιστικής μας υπόστασης.

Με οδηγό την Ολιστική οπτική της Αστρολογίας, χαρτογραφούμε την προσωπικότητά μας και κατανοούμε τα ΄΄υλικά΄΄ από τα οποία αποτελούμαστε !

ΥΓ: Η ομιλία της Κας Βλαχοπούλου βρίσκεται σε βίντεο εδώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.