Εισήγηση για τον Χρήστο Παϊζη στην εκδήλωση της 21 Φεβρουαρίου 2016

του Βασίλη Παπαδολιά

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε ένα επιφανή αστρολόγο και δάσκαλο του αστρολογικού χώρου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή περίπου ένα χρόνο πριν, σαν σήμερα. Ο κύριος Χρήστος Παίζης υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα του αστρολογικού χώρου τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια, καταφέρνοντας να αφήσει το δικό του προσωπικό στίγμα τόσο στους μαθητές του, όσο και στον ελληνικό αστρολογικό χώρο ευρύτερα.

Εάν έπρεπε να επιλέξω κάποια σημαντικά σημεία που χαρακτηρίζουν την παρουσία του στον αστρολογικό χώρο αυτό το διάστημα, θα ξεκινούσα από τη σχέση του με τον όρο Επιστημονική Αστρολογία. Θα τολμούσα να πω ίσως ότι ο όρος Επιστημονική Αστρολογία απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα στις μέρες μας στην Ελλάδα, υπό τη δική του επίδραση. Γνωρίζουμε ότι δεν εφηύρε ο ίδιος αυτόν τον όρο (για τους παλιότερους θα είναι ίσως γνωστό ότι υπάρχει σε γραπτά του Πέτρου Γράβιγγερ), αλλά σίγουρα, ο ίδιος, οι μαθητές και οι άνθρωποι που συνεργάζονταν μαζί του τον καθιέρωσαν ως μία από τις κυρίαρχες τάσεις της αστρολογίας στην Ελλάδα στις μέρες μας.

Κι όταν λέμε βεβαίως Επιστημονική Αστρολογία, τι εννοούμε; Εννοούμε εκείνου του είδους την Αστρολογία, που ακολουθεί κατά το δυνατόν την Επιστημονική Μέθοδο, τη Μέθοδο δηλαδή που αποτελείται από τρία στάδια: Την Παρατήρηση, την Υπόθεση και το Πείραμα. Εάν λοιπόν κάποιος σήμερα ισχυρίζεται ότι ακολουθεί την Επιστημονική Αστρολογία, τότε καλείται να ακολουθήσει αυτή την ίδια μέθοδο. Εάν θέλει π.χ. να μιλήσει για το χάρτη της Ελλάδας, δεν μπορεί να περιοριστεί σε παραδόσεις (να πει για παράδειγμα ότι τον χάρτη αυτό προτείνει μία παλιά αστρολογική αυθεντία), αλλά θα πρέπει να αποδείξει τον ισχυρισμό του. Και πώς θα τον αποδείξει; Με γεγονότα που επιβεβαιώνονται με τη χρήση αυτού του χάρτη.

Αυτή η βασική κληρονομιά είναι μία σημαντική παράμετρος στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε σήμερα την Αστρολογία. Και προέρχεται ίσως από την ακαδημαϊκή παιδεία του Χρήστου Παίζη ότι την υποστήριξε με θέρμη. Υπάρχουν άλλες σχολές που δεν ενδιαφέρονται τόσο να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους με γεγονότα. Μπορεί να βλέπουν την Αστρολογία ως ένα μονοπάτι πνευματικό ή ως ένα εργαλείο αυτογνωσίας ή ακόμα ακόμα ως μία μέθοδο εκδήλωσης ψυχικών ικανοτήτων. Εάν όμως κάποιος λέει ότι ακολουθεί το μονοπάτι της Επιστημονικής Αστρολογίας, τότε καλείται να ακολουθήσει την Επιστημονική Μέθοδο: Παρατήρηση, Υπόθεση, Πείραμα.

Την ακαδημαϊκή αύρα του Χρήστου Παίζη στο χώρο της Αστρολογίας, αποδείκνυε εκτός της αστρολογικής του θεώρησης, και η προσωπική του συμπεριφορά σε σχέσεις και συνεργασίες. Σε μία πρώτη επαφή μαζί του ίσως να ξένιζε σε μία χώρα που δεν υπάρχουν όρια ή δεν τηρούνται ότι εκείνος του απευθυνόταν πάντα στον πληθυντικό. Ήταν ένας πληθυντικός τυπικότητας, που του επέτρεπε να μένει μακριά από τα γνωστά κουτσομπολιά, αλλά και να μακριά από περιττές διαχυτικότητες. Στην πορεία μάλιστα, διαπίστωνε κανείς ότι ο ενικός μαζί του ήταν κάτι που έπρεπε να το κερδίσει, δεν ήταν κάτι αυτονόητο. Και αυτός ακόμη ο μηχανισμός όμως πεπαιδευμένος από την ακαδημαϊκή του προϋπηρεσία, επέτρεπε να μένει κανείς στο προκείμενο, δηλαδή στο τι κανείς ισχυρίζεται. Κι όχι στο ποιος είπε τι σε ποιον, πώς δημιουργήθηκαν οι φήμες και ποιος τις διαδίδει.

Για την εταιρία των Φίλων Αστρολογίας Ελλάδας ο Χρήστος Παίζης υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός για πολλούς λόγους. Καταρχήν ως ιδρυτικό μέλος και ως Αντιπρόεδρος, έδωσε ένα κύρος στην παρουσία της εταιρίας προς τα έξω, ειδικότερα δε στις πρώτες ιδιαίτερα παρουσιάσεις της. Αφετέρου, ήταν εκείνος που κυρίως διατύπωσε το αρχικό Μανιφέστο της Εταιρίας, τις κατευθύνσεις δηλαδή στις οποίες θα ήθελε να κινηθεί η εταιρία, αλλά και τις κακοτοπιές που καλούνταν να αποφύγει. Έλεγε για παράδειγμα στο Μανιφέστο ο κύριος Παίζης:

“Υπερασπιζόμενη την Αστρολογία, η Εταιρεία θα επιχειρήσει να αποδείξει πως αυτή δεν έχει έλλειψη κανενός στοιχείου από αυτά που συγκροτούν μια αυστηρά επιστημονική δραστηριότητα. Κατ’ επέκταση, όντας ένα συγκροτημένο και ενιαίο σύστημα γνώσης, η Αστρολογία δικαιούται να συγκαταλέγεται ισότιμα ανάμεσα σε όλες τις δραστηριότητες που συνθέτουν τον ανθρώπινο πολιτισμό.”

“η Εταιρεία θα αναδείξει εκείνη την αστρολογική δραστηριότητα που, βρίσκεται υψηλότερα από την καθαρά ψυχαγωγική αστρολογία που χρησιμοποιείται μόνο για λόγους εμπορικούς και περιέχει προσεγγίσεις γενικόλογες, απλουστευτικές, με αυθαίρετες κατηγοριοποιήσεις και αμφισβητούμενα αξιώματα. “

“Η Εταιρεία θα προσπαθήσει να «συνομιλήσει» επί ίσοις όροις με τις άλλες επιστήμες, ειδικά με εκείνες που έχουν άμεση σχέση με την Αστρολογία (π.χ. Αστρονομία, Ψυχολογία, Ιστορία κ.α.) χωρίς όμως να θεωρεί ότι η ύπαρξή της εξαρτάται από αυτές. Γι’ αυτό και θα προωθεί εργασίες επιστημονικού περιεχομένου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και θα προβάλλει ιδιαίτερα το έργο επιστημόνων όπως, οι Γκωγκλαίν που προσπάθησαν να ανυψώσουν την Αστρολογία σε επιστήμη.”

“Σε συνεργασία με επαγγελματίες αστρολόγους, Η Εταιρεία θα αγωνιστεί μελλοντικά για την οικοδόμηση ενός καθαρά αστρολογικού σωματείου το οποίο, θα θέσει και τα κριτήρια με τα οποία κανείς θα μπορεί να ονομάζεται αστρολόγος. Επίσης, θα αναδείξει την ανάγκη να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τρόπος άσκησης της αστρολογίας, ώστε να περιοριστούν η προχειρότητα και ο τυφλός εμπειρισμός που κυριαρχούν στο χώρο.”

“Η Εταιρεία θα προσπαθήσει να προωθήσει τη σύγχρονη τάση της δυναμικής αντιμετώπισης του ωροσκοπίου, εκείνης που αναδεικνύει τάσεις και αντιπαρατίθεται σε κάθε μοιρολατρική εξέτασή του. Δεν θα υποστηρίξει την άποψη που δέχεται το ωροσκόπιο ως «άπαξ δια παντώς» δεδομένη σφραγίδα, καθώς σε αυτό το αρχιτεκτονικό σχέδιο που είναι ο αστρολογικός χάρτης μπορούν να επιδράσουν πλήθος άλλων παραγόντων (οικογένεια, σχολείο, κοινωνικοί θεσμοί) οι οποίοι θα συγκροτήσουν τελικά την προσωπικότητα. “

“η Εταιρεία θα επιτρέπει την έκφραση όλων των απόψεων πάνω στα θεμελιώδη δίπολα αυτής της «δραστηριότητας». Ελευθερία ή αναγκαιότητα; Βούληση ή ετεροκαθορισμός; Οι πλανήτες ως αρχέτυπα ή ως σημεία; Σκοπός όμως θα είναι τελικά να υπάρχει ένα «δια ταύτα», έστω και ως γενική τάση της πλειοψηφίας των μελών πάνω στο εκάστοτε επίμαχο θέμα. Γενικά η Εταιρεία θα προωθεί την έκφραση όλων των θέσεων, θα είναι «ενότητα στην πολλαπλότητα». “

“Η Εταιρία θα επιδιώξει να δείξει πως όλες οι τάσεις και οι Σχολές που έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια της Αστρολογίας (Ινδική, Δραγώνιος, Κοσμοβιολογία, Uranian, Θεωρία των Ρυθμών, Αρμονικές, Πύλες κ.α.) πρέπει να αντιμετωπίζονται συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Επιπλέον θα προσπαθεί να βρει και να αναδείξει τη συνεισφορά και τη λειτουργικότητα του κάθε κλάδου που περιέχεται στο ενιαίο αστρολογικό σώμα.”

“Η δράση της Εταιρείας θα είναι εκλαϊκευτική αλλά όχι απλουστευτική. Θα ενδιαφέρεται για τα καθημερινά θέματα και θα έχει χαρακτήρα παρεμβατικό χωρίς όμως να ξεπέφτει σε απεραντολογία, αοριστολογία και λαϊκισμό. “

“Τέλος, η Εταιρεία θα δείξει πως χωρίς ήθος και παιδεία μια αστρολογική ένωση είναι γράμμα κενό. Επομένως, θα υπάρχει δεοντολογικός κώδικας που θα στηλιτεύει κάθε πράξη που θίγει την ηθική ποιότητα της Εταιρείας (π.χ. εκμετάλλευση ανθρώπινου πόνου και αγωνίας, εμπόριο ελπίδας, ειρωνική αντιμετώπιση) με αυστηρή επιχειρηματολογία. “

Υψηλοί στόχοι πράγματι, αντάξιοι και της προσωπικότητας του Χρήστου Παίζη, ο οποίος ανέκαθεν δεν ικανοποιούνταν με το μέσο όρο των πραγμάτων. Αντίθεταέβαζε τον πήχυ ψηλά και στην Αστρολογία και στους ανθρώπους που κινούνταν στο χώρο της. Και κατανοούσε την έννοια και τη σημασία του συμβολισμού και του παραδείγματος πέρα από την προσωπική ανάγκη του καθενός.

Για τον εκλεκτό αυτό συνάδελφο και δάσκαλο πολλών από μας ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε σήμερα. Καταθέτοντας τόσο προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που μαθήτευσαν κοντά του, αλλά και στοιχεία από την προσωπική, επαγγελματική και αστρολογική του διαδρομή και θεώρηση.

Σας ευχαριστούμε όλους προκαταβολικά για τη συντροφιά που θα μας κάνετε σήμερα σε αυτό το ταξίδι.

 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.