Κώδικας Δεοντολογίας Αστρολόγων

Ψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση της 17ης Ιανουαρίου 2015 της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Φίλοι Αστρολογίας Ελλάδος η πρόταση της Εταιρείας για την καθιέρωση – εθελοντικού σε πρώτη φάση – Κώδικα Δεοντολογίας Αστρολόγων.

Η ψηφοφορία αυτή ακολούθησε τις προηγούμενες δράσεις των Φίλων Αστρολογίας Ελλάδος σχετικά με αυτό το ζήτημα μεταξύ των οποίων οι σημαντικότερες είναι:

1. Απόφαση του Δ.Σ. της 18ης Ιουλίου 2014 για δρομολόγηση ανοικτής εκδήλωσης για το θέμα της Δεοντολογίας

2. Γενική Συνέλευση των Μελών και Ανοικτή Συζήτηση του θέματος της Δεοντολογίας με δικαίωμα λόγου και σε Φίλους της Εταιρείας την 1η Αυγούστου 2014

3. Ανοικτή Εκδήλωση – Ημερίδα για τη Δεοντολογία στις 5 Οκτωβρίου 2014

4. Απόφαση Δ.Σ. 30 Δεκεμβρίου 2014 σχετικά με την Πρόταση του Κώδικα Δεοντολογίας προς τη Γενική Συνέλευση των Μελών

5. Έγκριση και Βελτιώσεις από τη Γενική Συνέλευση των Μελών παρουσία και Φίλων της Εταιρίας στη συνεδρίαση της 17 Ιανουαρίου 2015

Το κείμενο του προτεινόμενου Κώδικας Δεοντολογίας έχει ως εξής (μετά το κείμενο ακολουθούν και διευκρινίσεις για το άρθρο 1, που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης)

——————–

Κώδικας Δεοντολογίας στο χώρο της Αστρολογίας

Άρθρο 1: Ποιος ονομάζεται Αστρολόγος;

1. Αστρολόγος ονομάζεται οποιοσδήποτε επαγγελματίας ή ερασιτέχνης ερευνητής χρησιμοποιεί τεχνικές ανάλυσης προσωπικότητας, πρόβλεψης γεγονότων ή ανάλυσης συμπεριφοράς συστημάτων με τη βοήθεια τεχνικών που αναφέρονται σε Πλανητικές Θέσεις.

2. Επαγγελματίες που χρησιμοποιούν άλλες τεχνικές (π.χ. Ταρώ, Αριθμολογία, Κρυσταλλομαντεία, Διαίσθηση, κλπ) για να έρθουν στο ίδιο αποτέλεσμα δεν μπορούν να θεωρηθούν Αστρολόγοι.

3. Να σημειωθεί ότι ο παρών κώδικας δεοντολογίας δεν εξετάζει εάν οι τεχνικές αυτές λειτουργούν ή όχι. Αυτό είναι ζήτημα του πελάτη – δέκτη αυτών των υπηρεσιών να το αξιολογήσει. Ο παρών κώδικας εξετάζει απλά ποιος δικαιούται να κάνει χρήση του όρου Αστρολόγος.

4. Ο παρών κώδικας αναγνωρίζει επίσης το γεγονός ότι πολλοί αστρολόγοι κάνουν χρήση και άλλων εργαλείων πρόβλεψης ή ανάλυσης συμπεριφοράς σαν αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Έτσι προκύπτει πολλοί αστρολόγοι να είναι Αστρολόγοι – Μελλοντολόγοι, Αστρολόγοι – Ταρωμάντεις, Αστρολόγοι – Αριθμολόγοι, Αστρολόγοι – Θεραπευτές, Αστρολόγοι – Ψυχολόγοι.

5. Αν και ο κώδικας αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός ενός επαγγελματία σε ό,τι αφορά τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσει για να κάνει πρόβλεψη ή ανάλυση συμπεριφοράς κι ότι τελικό κριτήριο αποδοχής του έργου του καθενός είναι ο πελάτης, ο παρών κώδικας δεοντολογίας, λαμβάνοντας υπόψη την σύγχυση του ρόλου του Αστρολόγου με άλλες ειδικότητες, αλλά και την κατάχρηση που έχει γίνει στη συνδυαστική χρήση του επαγγέλματος του Αστρολόγου με επαγγέλματα ειδικοτήτων μελλοντολογίας και παραψυχολογίας, θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνεται συνδυαστική χρήση των δύο κατευθύνσεων στις επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές δραστηριότητες των Αστρολόγων.

6. Έτσι δεν δέχεται τα μέλη που θα υπογράψουν αυτόν τον κώδικα να έχουν επαγγελματικές κάρτες, διαφημίσεις, blog, ιστοσελίδες, προφίλ κοινωνικών δικτύων ή άλλου είδους αναρτήσεις ή καταχωρήσεις που να κάνουν συνδυαστική χρήση αυτών των όρων όπως για παράδειγμα μέντιουμ-αστρολόγος, αστρολόγος-μελλοντολόγος, αστρολόγος που κάνει επαναφορά προσώπων, επικοινωνίες με πνεύματα, μαγεία κλπ. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οι Αστρολόγοι να επιλέξουν μία κύρια ειδικότητα (την Αστρολογική ή την Άλλη) και την οποία μόνη αυτή θα μπορούν να αναρτούν δημοσίως.

Άρθρο 2: Σχέση Αστρολογίας και Δημόσιου Λόγου

1. Ο αστρολόγος συμφωνεί ότι θα είναι διακριτικός κατά τη διατύπωση οποιασδήποτε δημόσιας δήλωσης αναφορικά με την αστρολογία και αναφορικά με πολιτικά ζητήματα ή σημαντικά πρόσωπα της δημόσιας ζωής, και θα αποφεύγει δηλώσεις που αντίκεινται στο κοινά αποδεκτό καλό γούστο ή το δημόσιο συμφέρον. Για παράδειγμα, ο αστρολόγος συμφωνεί ότι δεν μπορεί με τις δηλώσεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις του να επηρεάζει τις εκλογικές προτιμήσεις του κοινού σε μία εκλογική διαδικασία.

2. Στις δημοσιεύσεις, την αρθρογραφία ή τις δημόσιες προβλέψεις του ο αστρολόγος συμφωνεί ότι δε θα κάνει χρήση καμιάς μορφής αντιγραφής, έμμεσης ή άμεσης ή απευθείας ή έμμεσης μετάφρασης ούτε θα χρησιμοποιεί γραπτά άλλων ή πρωτότυπων ιδεών άλλων χωρίς τη δέουσα αναγνώριση.

3. Ο αστρολόγος συμφωνεί ότι δε θα προκαλεί δημόσια αναταραχή με δηλώσεις που αφορούν πολιτικές, οικονομικές ή άλλου είδους επικείμενες καταστροφές που προβλέπει για τον κόσμο. Ο αστρολόγος συμφωνεί επίσης να συνεργαστεί με τους συναδέλφους του για την εύρεση εκείνων των τρόπων που θα επιτρέπουν την δομημένη ενημέρωση του κοινού για την έλευση τέτοιων γεγονότων με τρόπο που δε θα προκαλεί πανικό και πάντως θα αφήνει πάντα ανοικτή την πιθανότητα ύπαρξης λάθους.

4. Ό αστρολόγος συμφωνεί ότι κατά τη δημόσια παρουσία του στον αστρολογικό χώρο (διαφημίσεις, blog, αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδες) δε θα προωθεί την εξαρτητική σχέση υποψήφιων πελατών με το επάγγελμα του αστρολόγου. Για το σκοπό αυτό δε θα πρέπει να χρησιμοποιεί μαξιμαλιστικές εκφράσεις όπως «αλάνθαστη πρόβλεψη», «κληρονομικό χάρισμα», κλπ, που υπονοούν ότι ο αστρολόγος είναι κάτι περισσότερο από ένας ειδικευμένος επαγγελματίας σε ένα συγκεκριμένο χώρο και ενισχύουν την εντύπωση της υπερφυσικής ικανότητας, υποβάλλοντας στον πελάτη την άποψη ότι εκείνος είναι ανίσχυρος και εξαρτημένος από τον αστρολόγο.

5. Ο Αστρολόγος συμφωνεί να μην προχωρεί σε δημοσιεύσεις για νέες θεωρίες ή κανόνες αστρολογίας, εάν δε συνοδεύει τους ισχυρισμούς του με αντίστοιχα αστρολογικά στοιχεία από την έρευνα του, παραδείγματα από χάρτες ή άλλα στατιστικά στοιχεία προβλέψεων.

6. Ο Αστρολόγος συμφωνεί να υπερασπίζεται την εγκυρότητα της Αστρολογίας στο δημόσιο λόγο του έναντι των κατηγοριών που απευθύνονται προς αυτό το χώρο από άλλα γνωστικά αντικείμενα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Κατά την υπεράσπιση αυτή ο Αστρολόγος θα πρέπει να αναδεικνύει τις Πλάνες που υπάρχουν σχετικά με την Αστρολογία στο ευρύ κοινό (π.χ. ότι η Αστρολογία εξετάζει Αστερισμούς κι όχι Ζώδια), αλλά να αναγνωρίζει επίσης και ότι η Αστρολογία ως δυναμικό κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού δύναται να προχωρεί και σε δικές της αναθεωρήσεις, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

7. Ο Αστρολόγος στις δημόσιες παρεμβάσεις του δε δύναται να προχωρεί σε απόλυτες εκτιμήσεις και γενικεύσεις σχετικά με ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα ή ζητήματα υγείας που αφορούν το κοινό. Έτσι δεν μπορεί για παράδειγμα να προβαίνει σε γενικεύσεις όσον αφορά κριτήρια αναζήτησης ψυχολογικών ή σωματικών ασθενειών ή θεραπείας τους, ενδείξεις έγκυρης εγκυμοσύνης, ενδείξεις θανάτου ή διαζυγίου, αν δεν πληρούνται τουλάχιστον τα παρακάτω κριτήρια: α) να πιστοποιείται ότι κατέχει και δεύτερη ειδικότητα που συναρτάται με το αντικείμενο, β) να υπάρχουν διαθέσιμες έρευνες σχετικές με το αντικείμενο και γ) να είναι εμφανής και όχι δυσδιάκριτη η δήλωση ότι οι συγκεκριμένες θεωρήσεις αποτελούν γενικεύσεις που δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε την ιατρική ειδικότητα ούτε την ατομική εξέταση του πελάτη από τον ειδικό της κάθε ασθένειας.

8. Ο αστρολόγος συμφωνεί να τηρεί τους κανόνες και τις αρχές της μη στιγματιστικής θεώρησης των πασχόντων και των οικείων φροντιστών και συγγενών τους για οποιαδήποτε πάθηση ή ασθένεια, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ρατσιστική αντιμετώπιση και περιθωριοποίηση σε σχέση με ζητήματα φύλου, θρησκείας, ιδεολογίας ή άλλων ιδιαιτεροτήτων.

9. Ο Αστρολόγος συμφωνεί ότι θα τεκμηριώνει και θα διατηρεί ένα ευγενικό λόγο στις δημόσιες ανταλλαγές απόψεων με τους συναδέλφους του και θα διατηρεί το διάλογο σε επίπεδο αξιοπρεπές, χρησιμοποιώντας όπου χρειάζεται συλλογικά όργανα αστρολόγων για την επίλυση επαγγελματικών ή μεθοδολογικών διαφορών.

Άρθρο 3: Σχέση Αστρολόγου και Πελάτη/Μαθητή/Εποπτευόμενου

1. Ο αστρολόγος θα πρέπει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τη θέση επιρροής που κατέχει σε σχέση με τους πελάτες, τους μαθητές και τους εποπτευόμενούς του και συμφωνεί να μην εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη που του δείχνουν αυτοί και να μη χρησιμοποιεί την επαγγελματική σχέση που έχει με πελάτες για να προωθήσει τα προσωπικά του συμφέροντα.

2. Ο αστρολόγος συμφωνεί να μη δέχεται από τρέχοντες πελάτες δώρα που θα μπορούσαν να βλάψουν την ακεραιότητα της αποτελεσματικότητας της επαγγελματικής του σχέσης μεταξύ πελάτη και αστρολόγου. Για τον ίδιο λόγο συμφωνεί να μη συνάπτει ερωτικές σχέσεις με πελάτες όσο αυτοί παραμένουν πελάτες του για αστρολογικές συνεδρίες.

3. Ο αστρολόγος συμφωνεί να μην παρέχει συμβουλές ή διαγνώσεις σε οποιοδήποτε τομέα δεν εμπίπτει εντός των αναγνωρισμένων ορίων της κατάρτισης και επάρκειάς του, αστρολογικής ή άλλης. Ως εκ τούτου, συμφωνεί να παραπέμπει σε αρμόδιο επαγγελματία κάθε πελάτη του οποίου την κατάσταση κρίνει ότι είναι πέρα από τις δικές του ικανότητες και επαγγελματικές δεξιότητες. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται παραπομπές σε ψυχολόγο, οικογενειακό σύμβουλο, νομικό σύμβουλο, οικονομικό σύμβουλο, κλπ.

4. Ο αστρολόγος συμφωνεί να λαμβάνει τη συγκατάθεση των πελατών, των μαθητών και των εποπτευόμενών του πριν από την ηχογράφηση ή μαγνητοσκόπηση οποιουδήποτε μέρους μιας συνεδρίας ή ενός μαθήματος.

5. Ο αστρολόγος συμφωνεί να σέβεται αυστηρά όλες τις εκμυστηρεύσεις που του γίνονται και να μην αποκαλύπτει καμία πληροφορία προσωπικού ή ιδιωτικού χαρακτήρα που μεταδίδεται σε κείνον κατά τη διάρκεια της αστρολογικής εργασίας του, είτε ως συμβούλου είτε ως διδασκάλου ή επόπτη.

6. Ο αστρολόγος συμφωνεί να εξασφαλίζει τη συναίνεση του κάθε πελάτη ή μαθητή τα στοιχεία, αστρολογικά ή προσωπικά, του οποίου επιθυμεί να χρησιμοποιήσει για σκοπούς συγγραφικούς και διδακτικούς καθώς και στo πλαίσιο διαλέξεων και ερευνών ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης συνεπάγεται την παρατήρηση τρίτων.

7. Ο αστρολόγος συμφωνεί να αποθηκεύει, να προστατεύει και να καταστρέφει τα αρχεία πελατών, φοιτητών και εποπτευόμενων με τρόπους που διαφυλάττουν την εμπιστευτικότητα και τηρούν τους ισχύοντες νόμους και τα κριτήρια του επαγγέλματος.

8. Κατά την εκτέλεση οποιασδήποτε ανάλυσης αστρολογικού χάρτη ο αστρολόγος συμφωνεί ότι θα εξηγεί σαφώς στον πελάτη ότι, αν ο χρόνος και ο τόπος γέννησης δεν μπορούν να δοθούν με ακρίβεια, η ερμηνεία που παρέχεται θα πρέπει να θεωρείται ελλιπής.

9. Σε κατά πρόσωπο συνεδρίες ο αστρολόγος συμφωνεί ότι θα πραγματοποιεί μια εξατομικευμένη και πρωτότυπη μελέτη της κάθε περίπτωσης, και δε θα κάνει χρήση καμιάς μορφής αντιγραφής ούτε θα χρησιμοποιεί γραπτά άλλων χωρίς τη δέουσα αναγνώριση.

10. Ο αστρολόγος συμφωνεί ότι θα εξηγεί με σαφήνεια τις επαγγελματικές χρεώσεις του σε έναν υποψήφιο πελάτη πριν από τη συνεδρία ή την εργασία που είναι να ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων (αν προβλέπονται τέτοιες) για συνεδρίες που ακυρώνει ο πελάτης ή για συνεδρίες από τις οποίες απουσιάζει.

11. Ο αστρολόγος συμφωνεί ότι θα δηλώνει ξεκάθαρα και εκ των προτέρων οποιεσδήποτε παραμέτρους μη οικονομικού χαρακτήρα για την εργασία που θα αναλαμβάνει, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών ορίων, του τόπου εργασίας και οποιωνδήποτε άλλων συνθηκών που σχετίζονται με τη συνεδρία.

12. Ο αστρολόγος συμφωνεί ότι δε θα μεταφέρει στον πελάτη άμεσα ή έμμεσα ή με πλάγιο τρόπο την εντύπωση ότι μπορούν να προκληθούν ευεργετικές αλλαγές στη ζωή του, χωρίς τη δική του ίδια συμμετοχή. Έτσι ο Αστρολόγος δεν μπορεί να υπόσχεται άμεσα ή έμμεσα ότι χωρίς προσπάθεια ή συμμετοχή του πελάτη του θα μπορέσει να υπάρξει αλλαγή στη ζωή του προς το καλύτερο απλά και μόνο ακολουθώντας μηχανικά οδηγίες και συστάσεις που θα δώσει ο Αστρολόγος.

Άρθρο 4: Τα τυπικά προσόντα και η Εκπαίδευση ενός Αστρολόγου

1. Ο αστρολόγος συμφωνεί να συνεργαστεί με τους συναδέλφους του προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης κανόνων για την αναγνώριση τυπικών προσόντων και επαρκούς κατάρτισης του επαγγέλματος του αστρολόγου.

2. Ο αστρολόγος συμφωνεί επίσης να μη συνεργάζεται ως επαγγελματίας ή εθελοντής με μέσα ή εταιρείες που προωθούν την παροχή αστρολογικών υπηρεσιών από μη επαγγελματίες αστρολόγους ή στελέχη που δεν έχουν επαρκή αστρολογική κατάρτιση. Εφόσον εντοπίζει τέτοιες περιπτώσεις, ο αστρολόγος συμφωνεί να τις επικοινωνεί στο χώρο των συναδέλφων του και να εργάζεται από κοινού μαζί τους για την απομόνωση τους από το χώρο παροχής αστρολογικών υπηρεσιών.

Άρθρο 5: Αστρολογία και Ζητήματα Μεθοδολογίας

1. Ο Αστρολόγος συμφωνεί να υποβάλλει τυχόν νέες μεθόδους που θα χρησιμοποιήσει είτε από δική του έρευνα ή συναδέλφων στη βάσανο των αποδείξεων μέσα από προσωπικούς χάρτες ατόμων ή στατιστικές προβλέψεων.

2. Ο Αστρολόγος συμφωνεί να μην προχωρεί σε δημοσιεύσεις για νέες θεωρίες ή κανόνες αστρολογίας, εάν δε συνοδεύει τους ισχυρισμούς του με αντίστοιχα αστρολογικά στοιχεία από την έρευνα του.

Άρθρο 6: Αστρολογία και Ηθική

1. Ο Αστρολόγος συμφωνεί ότι πάνω από όλα οι υπηρεσίες που παρέχει στοχεύουν στη βελτίωση του ανθρώπου και της ευρύτερης κοινωνίας. Ως εκ τούτου, οφείλει να στηλιτεύει οποιαδήποτε προσπάθεια για εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, για ειρωνική αντιμετώπιση του πελάτη και για εμπόριο ελπίδας από όποιον άνθρωπο, συνάδελφο ή φορέα κι αν προέρχεται η προσπάθεια αυτή.

2. Ο αστρολόγος συμφωνεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την τέχνη του κατά οιονδήποτε τρόπο για να προκαλέσει κακό στη ζωή άλλου ανθρώπου, πελάτη του ή ενδιαφερομένου προσώπου του πελάτη. Έτσι ο αστρολόγος δε δύναται να χρησιμοποιήσει την τέχνη του για να οδηγηθεί άλλο άτομο σε αλλαγές όπως διαζύγιο, απώλεια εργασιακής θέσης, απώλεια υγείας ή ζωής, ακόμη κι αν αυτό αποτελεί απαίτηση του πελάτη του.

————————

Διευκρινίσεις για το άρθρο 1 του Κώδικα Δεοντολογίας

Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν σημεία σύγχυσης όσον αφορά τις προβλέψεις του Άρθρου 1 του Κώδικα Δεοντολογίας προστίθενται και οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Ο κώδικας δεν απαγορεύει σε οποιοδήποτε αστρολόγο εργάζεται και ως αριθμολόγος ή αναλυτής ταρώ να κάνει συνδυαστική χρήση των δύο όρων. Η απαγόρευση της παραγράφου 5 αφορά μόνο τις πρακτικές που στον μέσο νου έχουν συνδεθεί με την πρακτική της μελλοντολογίας ή της παραψυχολογίας. Μαγεία, επαναφορά προσώπων, μελλοντολογία, αυτόματη γραφή, διαίσθηση, κρυστάλλινη σφαίρα, χειρομαντεία, καφεμαντεία, εκκρεμές είναι μερικές ειδικότητες που από την πρακτική εφαρμογή τους δείχνουν ότι δεν αναφέρονται σε κάποιου είδους συμβολικό σύστημα αρχετύπων και δε διαθέτουν κάποια μεταξύ άλλων διδάξιμη και τεκμηριώσιμη θεωρητική δομή, ενώ δεν μπορούν παράλληλα να λειτουργήσουν με επιστημονικά κριτήρια (παρατήρηση, υπόθεση, μέτρηση, συμπέρασμα), παρά απαιτούν κάποιου είδους υπερφυσική ικανότητα από τον ασκούντα αυτές.

2. Γενικότερα ο κώδικας σε μελλοντικές αναθεωρήσεις του έχει σκοπό να εισάγει και να τεκμηριώσει την έννοια του «συμβολικού συστήματος» και να ορίσει συγκεκριμένα ποιες κατευθύνσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν τέτοια συμβολικά συστήματα. Στην πρώτη αυτή έκδοση του κώδικα, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται η Αριθμολογία και η Ανάλυση Ταρώ (που διαφέρει από το κοινό «χαρτί»).

3. Οι απαγορεύσεις του κώδικα αφορούν επίσης μόνο τη δημόσια δράση και εικόνα του αστρολόγου (επαγγελματικές κάρτες, διαφημίσεις, blog, ιστοσελίδες, προφίλ κοινωνικών δικτύων ή άλλου είδους αναρτήσεις ή καταχωρήσεις, αρθρογραφία, δημόσιες επιγραφές, κλπ). Αντίθετα ο κώδικας δεν παρεμβαίνει στις ιδιωτικές καταχωρήσεις του επαγγελματία (π.χ. η πινακίδα στην πόρτα του γραφείου του). Σκοπός της παρέμβασης πιο συγκεκριμένα είναι να διαχωριστεί στα μάτια του κοινού η αστρολογία από τις μαγικές πρακτικές κι όχι να παρέμβει ο κώδικας στην οποιαδήποτε ιδιωτική σχέση επαγγελματία – πελάτη.

2 thoughts on “Κώδικας Δεοντολογίας Αστρολόγων

  1. […] μας όπως έχει ψηφιστεί από τη Γενική μας Συνέλευση (https://filoiastrologiasellados.wordpress.com/2015/07/30/%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82-…). Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε δυστυχώς […]

  2. […] την κατεύθυνση αυτή η εταιρεία μας έχει ήδη προτείνει έναν συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας των αστρολόγων. Αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση πάνω στην […]

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.